Trener Chodowiec o przygotowaniach drużyny do sezonu 2020/21

Pod koniec okresu przygotowawczego poprosiliśmy trenera drużyny seniorów Jarosława Chodowca o podsumowanie rozegranych gier testowych oraz zapytaliśmy jak wygląda sytuacja kadrowa biało-niebieskich.

Trenerze, jak wyglądają przygotowania drużyny do sezonu, którzy rozpocznie się niedługo bo już 1 sierpnia?

Drużynę seniorów czeka ostatni sparing. Naszym rywalem będzie występujący w IV lidze kujawsko-pomorskiej zespół Sparta Brodnica. Mecz rozegrany zostanie w piątek o gdz. 18:30 na naszym stadionie.

Do tej pory rozegraliśmy 4 gry testowe i jeden mecz pucharowy. Jestem zadowolony z rozegranych sparingów. Nie chodzi tu wyłącznie o wyniki choć z nich również jestem zadowolony.  Zremisowaliśmy z III ligowym Huraganem Morąg (1:1), wygraliśmy mecze z Jabłonowem (5:3) i Rudzienicami (6:3). Przegraliśmy natomiast z Pogonią Prabuty (3:4) oraz zwycięsko wyszliśmy z pojedynku rundy wstępnej Wojewódzkiego Pucharu Polski z Zamkiem Kurzętnik (5:1).

Lecz były to mecze kontrolne, a na prawdziwą weryfikację i potwierdzenie umiejętności (moim zdaniem dużych) dla zawodników przyjdzie czas w lidze.

Jestem pełen optymizmu przed rundą jesienną i wraz zespołem nie możemy już doczekać się początku rozgrywek. Tu mocno liczymy na naszych prawdziwych kibiców, którzy jeżdżą za nami m.in. na mecze sparingowe.

Okres przygotowawczy to również ruchy kadrowe. Jak wyglądał będzie skład Unii na nadchodzący sezon?

Z drużyny odeszli: Musiński, Szymanowski, Urbański, Gula, Wacławski oraz Hanas. Jeżeli chodzi o nowe twarze to zespół zasilili: Janiszek, Próchniewski (Jeziorak Iława), Majas, Przytuła (Olimpia Grudziądz) oraz Witkowski (Czarni Rudzienice). Nie jest to jednak skład ostateczny, trwają jeszcze rozmowy z innymi zawodnikami.